Jeux D'enfants - Szeress, Ha Mersz (2003)

csütörtök, február 11, 2010 Bejegyezte: jangamen
Yann Samuell író-rendező alkotása a következő a terítéken, a valaha készült egyik legszebb szerelmes történet. Titka pontosan abban rejlik, hogy rávilágít arra: az ember csökönyös mint egy szamár, ez pedig legalább annyira igaz ha elvekről van szó,  mintha a szerelemről. Egy fiú és lány megkapó, de közel sem mindennapi története ez...

Sophie (Marion Cotillard) és Julien (Guillaume Canet) gyermekkoruk óta elválaszthatatlanok. Barátok? Nem egészen. A köztük lévő kötelék sokkal erősebb ennél: sorsuk szorosan összefonódik. A fiú szeretett édesanyja meghal, csak mogorva apja marad, akinek a nevelési elvei meglehetősen vaskalaposak, a lánynak pedig tán sosem volt rendes családja. A többi gyerek sem kedveli őket, így hát végső soron egymásnak maradnak. Hogy elszakadjanak a komor valóságtól, kitalálnak egy játékot: mindig az adja a fel a feladatot a másiknak, akinél a körhintás doboz van, majd miután azt végrehajtotta, jutalma az, hogy cserélnek: ő találhat ki valamilyen furfangos, vagy épp kegyetlennek tűnő próbát.
Ahogy a gyerekekből aztán felnőtt lesz, úgy változnak ők is és körülöttük a világ, csupán egy valami állandó: a játék. Mindketten érzik, hogy ami köztük van, az nem barátság, hanem jóval több annál, a játék azonban nem ismer kegyelmet. Mire Julien ráébred mekkorát hibázott, addigra már késő.

Valaki -nem tudom ki, nem is érdekes- remek montázst készített, a tovább mögött megtalálod, igazi kedvcsináló (Frou Frou): valami ilyesféle, szinte utánozhatatlan hangulata van a filmnek. Egyike személyes kedvenceimnek, de erre is csak azt tudom mondani amit az Isten városára: látni kell. Még senkit nem hallottam panaszkodni megnézés után, holott az imdb pont jelen esetben "ijesztő". Tízest tőlem sem kap, de minden egybevéve egy kilencest bőven megérdemel. Marion pedig gyönyörű -még mindig-.

tovább mögött megtalálod a trailert és a montázst...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...